Tuesday, May 31, 2016   
 
студиски програми  

   curriculum

информации  
втор и трет циклус  
Тестирања  

 
 

 Резултатите од ТЕМАК испитот

можете да ги преземете тука.

 

Соопштенија и настани  
пракса - Thursday, May 26, 2016

Програма за пракса во Џонсон Мети

Повеќе...

 
соопштение - Wednesday, May 25, 2016

Втор циклус студии по конференциско толкување

Повеќе...

 
соопштение - Friday, May 20, 2016

Соопштение за промоција на дипломирани студенти

Повеќе...

 
соопштение - Tuesday, May 17, 2016

СООПШТЕНИЕ

за странските државјани заинтересирани за студирање на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје

Повеќе...

 
соопштение - Wednesday, May 04, 2016
известување - Wednesday, April 27, 2016

Пријавување на испити за јунска сесија 2016 година

Повеќе...

 
семинар по италијански јазик - Thursday, April 14, 2016

 

 
пракса - Wednesday, April 06, 2016

 Пријави се за практикантска програма „ОТВОРИ ВРАТА“

 
конкурс - Monday, April 04, 2016

Конкурс за запишување студенти на втор циклус студии на студиската програма по

конференциско толкување на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ на

 

Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје во учебната 2016/2017 година

 
Информација - Tuesday, March 15, 2016

 ИНФОРМАЦИЈА ЗА ПОДГОТВИТЕЛНАТА НАСТАВА ПО МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ЗА СТРАНСКИ 
ДРЖАВЈАНИ

Повеќе...

 
оглас - Wednesday, February 24, 2016

 

Оглас за сместување во Домот за докторанди

Повеќе...

 
научен собир - Wednesday, February 24, 2016

Покана за меѓународен научен собир 

ЕВАЛУАЦИЈАТА ВО НАСТАВАТА ПО СТРАНСКИ ЈАЗИЦИ И КНИЖЕВНОСТИ

Повеќе...

 
соопштение - Monday, February 22, 2016
Повик - Friday, February 19, 2016

Повик за учество за франкофонски симпозиум

Повеќе...

 
работилница - Wednesday, February 17, 2016

Креативни работилници

Повеќе...

 
известување - Tuesday, February 02, 2016
известување - Tuesday, February 02, 2016
упис - Wednesday, January 27, 2016

Упис на летен семестар 2016 година

Повеќе...

 
Праска во seavus - Friday, January 22, 2016
известување - Tuesday, December 29, 2015

 Известување за стручната квалификација по добивање на диплома од Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ - Скопје

Повеќе...

 
зависности - Friday, December 25, 2015

 Укинување на условеност на предмети

Повеќе...

 
пракса - Tuesday, December 22, 2015

Бирото за централна и источна Европа на Универзитетската агенција за Франкофонијата нуди професионална пракса во франкофонски претпријатија или институции.

Повеќе...

 
награда - Monday, December 14, 2015

 ИЗВЕШТАЈ НА КОМИСИЈАТА ЗА ДОДЕЛУВАЊЕ НА

НАГРАДАТА „БЛАЖЕ КОНЕСКИ” 2015 г.
 
пријавување испити - Monday, December 07, 2015

Пријавување на испити за јануарски испитен рок 2016.

Повеќе...

 
ден на дрвото - Tuesday, December 01, 2015

Ден на дрвото

Согласно со Заклучокот од седницата на Владата на Република Македонија одржана на 21.11.2015 година, поради спроведување на акцијата „Ден на дрвото-Засади ја својата иднина”, 2 декември 2015 година (среда), е неработен ден.   

 
конкурс - Wednesday, November 25, 2015

 Конкурс за наградата „Блаже Конески“

Повеќе...

 
german - Thursday, November 12, 2015

German in Heidelberg.

Повеќе... 

 
стпендија - Thursday, November 12, 2015

 СООПШТЕНИЕ за студентите од Катедрата за германски јазик и од Катедрата за преведување и толкување

Универзитетот во Вирзбург, Германија нуди можности за добивање стипендија. За повеќе информации можете да се обратите кај проф. д-р Емина Авдиќ. Соопштението е истакнато пред Библиотеката на Катедрата за германски јазик.
 
 
планинарска тура - Tuesday, November 03, 2015

Планинарската тура Водно 2015, која ќе се одржи на 5.11.2015 година. 

Повеќе...

 
вавилон конкурс - Monday, November 02, 2015

 ЕУ ИНФО ЦЕНТАРОТ НА ДЕЛЕГАЦИЈАТА НА ЕУ ИЗДРУЖЕНИЕТО НА ПРЕВЕДУВАЧИ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА (ЗПРМ/МАТА) ГИ ПОКАНУВААТ МЛАДИТЕ ПРЕВЕДУВАЧИ И ПОТЕНЦИЈАЛНИ УЧЕСНИЦИ НАКОНКУРСОТ ВАВИЛОН  2016 ЗА НАГРАДА ЗА НАЈДОБАР МЛАД ПРЕВЕДУВАЧ  НА ИНФОРМАТИВНА СРЕДБА ЗА КОНКУРСОТ КОЈА ЌЕ  СЕ ОДРЖИ НА 02.11.2015(ПОНЕДЕЛНИК) ОД 16.00ч ВО ПРОСТОРИИТЕ НА ЕУ ИНФО ЦЕНТАРОТ. 

 
систематски - Thursday, October 22, 2015

СИСТЕМАТСКИ ПРЕГЛЕД за студентите од 1 година

Повеќе... 

 read more ...
бизнис план - Sunday, October 18, 2015

Министерството за економија ги известува заинтересираните студенти и млади претприемачи дека рокот за аплицирање по објавениот ЈАВЕН ПОВИК за избор на најдобри бизнис планови и за започнување на бизнис (http://www.economy.gov.mk/javni_konkursi/oglasi/4515.html) објавен на 22.06.2015 година,  се  продолжува до 22.10.2015 година.

Јавен повик за избор

Упатство

 
ЕРАЗМУС - Tuesday, October 06, 2015

 На 8.10.2015 г. (четврток) во 15:00 во библиотеката на Катедрата за англиски јазик и книжевност ќе се одржи информативна средба во врска со програмата за размена на студенти ЕРАЗМУС+. Доколку сте заинтересирани за оваа програма, ве покануваме да присуствувате на средбата.

 
кинески - Tuesday, October 06, 2015

 Прва средба со лекторот по кинески јазик во Четврток во 12:00 часот пред билбиотекат за Општа и компаративна книжевност.

 
јапонски - Thursday, October 01, 2015

 ИЗВЕСТУВАЊЕ 

за почетокот наставата по јапонски јазик 
во учебната 2015/2016 година (зимски семестар)
 
Студентите кои го избрале предметот Јапонски јазик 1 (почетен) или Јапонски јазик 3 ќе може да ја остварат првата средба со проф. д-р Еико Шимабукуро на 5.10.2015 (понеделник) во 12 часот пред Библиотеката за општа и компаративна книжевност. На средбата ќе се договорат термините за изведување на наставата. 
 
гостување - Thursday, October 01, 2015

 На 08.10.2015 година (четврток) акад. Ала Шешкен од Московскиот државен универзитет „М.В.Ломоносов“ ќе одржи предавање на тема „Блаже Конески - македонско-руски литературни врски“. 

Предавањето ќе се одржи во Салата за седници со почеток во 9 часот. 
Ве покануваме да присуствувате на настанот.
 
iknow нова адреса - Tuesday, September 29, 2015

 На iKnow системот можете да му пристапите преку новата адреса: https://www.iknow.ukim.mk/

 
конечна 3 рок - Monday, September 21, 2015

 Конечната ранг листа за третиот уписен рок можете да ја преземете тука.

 
упис зимски 2015 - Monday, September 14, 2015

 Упис на зимски семестар за учебната 2015/2016

Повеќе...

 
Публикација Вкрстувања - Thursday, September 03, 2015

Публикација Вкрстувања издадена во рамки на проектот Преведувањето и наставата по италијански како странски јазик, публикацијата можете да ја преземете тука.

 
конкурси втор и трет циклус - Tuesday, September 01, 2015

 Конкурс за студии од втор циклус

Повеќе...

Конкурс за студии од трет циклус

Повеќе...

 
упис 2015/2016 - Tuesday, August 04, 2015

 Запишување на прв циклус на студии на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ - Скопје

Повеќе...

 
КОНКУРС ЗА ЕРАЗМУС+ - Thursday, August 27, 2015

 КОНКУРС ЗА ЕРАЗМУС+

Повеќе...

 
работа - Friday, July 31, 2015

Џонсон Мети - Администратор во комерција

Повеќе...

 
бизнис план - Friday, July 31, 2015

  Јавен повик за избор на најдобри бизнис планови и за започнување на бизнис

Повеќе...

 
темак - Wednesday, July 08, 2015

 СООПШТЕНИЕ

за странските државјани заинтересирани за студирање на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје

 

 

Писмениот дел од тестот за познавање на македонскиот јазик како странски – ТЕМАК ќе се изведе на 4.8.2015 година (вторник) со почеток во 9:00 часот во Амфитеатарот А1 на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ - Скопје. Заинтересираните кандидати треба да уплатат 2000 денари на жиро-сметка на Факултетот (прилог: уплатница) и на денот на испитот да носат со себе документ за лична идентификација (пасош или лична карта) и копија од уплатницата. 

 
riječki studentski interdisciplinarni kongres - Monday, June 29, 2015

 riječki interdisciplinarni kongres

 
studenata društvenih i humanističkih znanosti
 
D R U Š T V O    ( N E ) Z N A N J A
 
 
награден натпревар - Monday, June 29, 2015

 НАГРАДЕН НАТПРЕВАР ПО УМЕТНОСТ

Повеќе...

 
Пријавување испити за Августовската сесија 2015 - Monday, June 22, 2015

Пријавување на испити за Августовската испитна сесија 2015

Повеќе...

 
славистика - Thursday, March 19, 2015

 II меѓународна студентска конференција Jučer, danas, sutra - slavistika.

Повеќе...

 
систематски - Thursday, March 19, 2015

 Информации за систематски преглед за студентите од прва година.

Повеќе...

 
пракс - Tuesday, March 10, 2015

 Практикантска работа во Окта.

Повеќе...

 
пракса - Monday, February 09, 2015

ИНФОРМАЦИЈА ЗА ОБВРСКАТА НА СТУДЕНТИТЕ ЗА ПОСЕТУВАЊЕ ПРАКТИЧНА НАСТАВА

Повеќе...

 
еразмус - Thursday, January 15, 2015

 ЕРАЗМУС Мобилност

Повеќе...

 
познавање англиски - Tuesday, December 23, 2014

 Степен на познавање на англиски јазик на студентите коишто дипломирале на Катедрата за англиски јазик и книжевност.

Повеќе...

 
координатори - Tuesday, February 11, 2014

 Почитувани студенти,

За сите прашања во врска со студиските програми и планови можете да се обратите до координаторот  на соодветната катедра. Во прилог е даден списокот на ЕКТС-координатори и преимните термини кај секој од нив.

Со почит, 

 

 
приемни денови стручна служба - Wednesday, October 03, 2012

 ВАЖНО!

Приемни денови на стручната служба

повеќе...

 
ТЕМАК - Friday, August 21, 2015

 Писмениот дел од тестот за познавање на македонскиот јазик како странски – ТЕМАК ќе се изведе на 31.8.2015 година (понеделник) со почеток во 10:00 часот на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ - Скопје. Заинтересираните кандидати треба да уплатат 2000 денари на жиро-сметка на Факултетот (прилог: образец од уплатница) и на денот на испитот да ја носат со себе потврдата за извршена уплата (уплатницата) и документ за лична идентификација (пасош или лична карта). 

 
резултати темак - Wednesday, August 05, 2015

 Резултатите од ТЕМАК можете да ги преземете тука.

 
erasmus - Thursday, May 14, 2015

 ИФОРМАЦИИ ЗА КОНКУРСОТ ЗА ЕРАЗМУС+

Во врска со реализацијата на Еразмус+ програмата за учебната 2015/2016
година, ве известуваме дека Конкурсот за мобилност на студенти и
наставен кадар ќе биде објавен во почетокот на септември 2015 година.
Тоа значи дека студентите можат да аплицираат за мобилност само во
летниот семестар за термин јануари-јуни 2016 година. Наставниот кадар ќе
може да реализира мобилност во текот на 15 октомври 2015-јуни 2016
година. Сите информации во врска со програмата можете да ги најдете на
интернет-страницата на Универзитетот www.ukim.edu.mk/megjunarodna
sorabotka/Erazmus+

Текстот на конкурсот за објавување на интернет-страницата на
факултетите ќе биде доставен кон крајот на август.

 
пријави - Thursday, May 07, 2015

 СООПШТЕНИЕ

Се известуваат студентите дека е строго забрането да се вршат корекции на пријавите за испит (корекции со коректор, пенкало кое се брише и сл.). Во случај да се констатира ваква неправилност студентот подлежи на дисциплинска одговорност. 
 
студирај полски - Monday, April 27, 2015

 
Известување - Friday, February 06, 2015

Известување 

Студентите од прва година кои немат извршено систематски преглед истиот да го извршат во текот на периодот од 16 до 20 февруари. По извршениот систематски преглед да дојдат во отсекот за студентски прашања за заверка на зимски семестар и упис на летен семестар 2014/15.

 
презапишување - Wednesday, September 10, 2014

 СООПШТЕНИЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ ЗАПИШАНИ ОД УЧ. 2013/2014

 

Почитувани студенти, ве потсетуваме на одредбата од чл. 323 од Статутот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ (УКИМ), со која е регулиран статусот на студентите запишани во уч. 2013/2014, а која гласи:

„Студент запишан со партиципација на трошоците за студирање, го губи статусот на студент запишан во државна квота и ги продолжува студиите со поднесување на трошоците за студирање (кофинансирање) ако: 

- еден предмет запишува по трет пат; 

- не положил најмалку 50% од запишаните кредити во одреден семестар, до почетокот на наредниот соодветен семестар (зимски, односно летен)“.

Одредбата од наведениот член е цитирана во чл. 4 од Договорот што го имате склучено со Факултетот при запишувањето.

 

Од Деканатот на Факултетот

 
втор циклус - термини - Monday, February 10, 2014

 Почитувани студенти на втор и на трет циклус универзитетски студии,

 Заради поголема ефикасност во работењето на Стручната служба на Факултетот, Деканатот воведе приемни денови во отсеците. Во врска со тоа, ве известуваме дека за вас приемни денови се понеделник и четврток од 8 до 10 часот и вторник од 12 до 14 часот.

Се надеваме на разбирање од ваша страна. 

 
прием - Thursday, September 19, 2013

 СРЕДБА СО ДЕКАНОТ, СО ПРОДЕКАНИТЕ ИЛИ СО СЛУЖБИТЕ ВО ДЕКАНАТ СЕ ОСТВАРУВА САМО ВО ИСКЛУЧИТЕЛНИ СИТУАЦИИ, И ТОА ПРЕКУ ЕЛЕКТРОНСКО ЗАКАЖУВАЊЕ НА СЛЕДНАВА АДРЕСА: kontakt@flf.ukim.edu.mk

Повеќе...

 
интервју - Monday, April 27, 2015

Интервју со амбасадорот на кралството Шпанија, реализирано од студентите на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“

Повеќе...

 
Ваучери - Monday, April 06, 2015

НОВО: Информации за издавање на вредносни бонови - ваучери за набавување на таблет компјутери

Повеќе...

Барањата можете да ги поднесете во студентската служба, секој работен ден од 11:00 до 14:00 часот.

Барањето можете да го преземете тука.

 
одлука - информации јавен карактер - Monday, October 22, 2012

Одлука Информации од јавен карактер

повеќе...

 
таксени марки - Monday, January 17, 2011
претстава - Monday, May 18, 2015
онлајн  
People Online People Online:
Visitors Visitors: 23
Members Members: 0
Total Total: 23

Материјали